Odborári žiadajú od novej vlády zvyšovanie platov

22.06.2010 Celý región

Bratislava 22. júna (TASR) – Päť vlastných priorít bude presadzovať do programového vyhlásenia vlády Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV).
Podľa slov jeho predsedu Jána Gašperana o svojich predstavách budú listom informovať predsedov všetkých strán budúcej vládnej koalície s tým, že ich budú žiadať aj o osobné stretnutie.

Vyjadril presvedčenie, že nájdu zhodu v základných otázkach, keďže strany rodiacej sa štvorkoalície vo svojich volebných programoch navrhli celkove 250 opatrení týkajúcich sa školstva.

Jednou zo zásadných zmien, ktoré mieni uvedený odborový zväz presadzovať, je posilňovanie financovania školstva, vedy a výskumu. Odborári navrhujú zvýšiť výdavky na školstvo počas nasledujúceho volebného obdobia tak, aby dosiahli podiel na hrubom domácom produkte minimálne 6 percent. Ako uviedol Gašperan dnes pred novinármi v Bratislave, platy pedagogických aj nepedagogických zamestnancov by mali byť financované priamo zo štátneho rozpočtu.

V súvislosti s odmeňovaním zamestnancov školstva bude OZ PŠaV žiadať od novej vlády zabezpečenie priemerného platu minimálne na úrovni priemerného platu v národnom hospodárstve. Predseda zväzu upozornil, že v minulom roku dosiahla priemerná mzda v školstve približne 643 eur, čo bolo asi o 100 eur menej ako priemerný plat v národnom hospodárstve. \"Plat pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva by mal dosiahnuť 1,2 až 1,6-násobok priemerného platu, pedagógov na vysokých školách až dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, \" zdôraznil.

Podľa Gašperana sa počas uplynulých desiatich rokov v oblasti školstva a vzdelávania urobilo množstvo racionalizačných opatrení, prijalo sa množstvo zákonov či vyhlášok. Preto od novej vlády očakávajú skvalitnenie existujúcej školskej legislatívy a nie jej ďalšie rozširovanie. Pozornosť by sa mala venovať najmä vybavenosti škôl a školských zariadení pomôckami či učebnicami.

Odborári hodlajú do programu vlády presadiť aj skvalitnenie sociálneho postavenia školských zamestnancov, keďže pracujú pod veľkým psychickým a fyzickým tlakom. Na základe výskumu by sa malo zistiť ich skutočné zaťaženie a následne upraviť ich povinnosti, pracovné úväzky či iné kompenzácie.

OZ PŠaV navrhuje okrem iného aj novelizáciu zákona o sociálnom fonde, ktorou by sa vytvoril väčší priestor pre odborové organizácie na zapájanie sa do sociálnej podnikovej politiky. Náklady na vzdelávanie v školstve by mali byť, ako u zamestnancov v zdravotníctve, považované za odpočítateľnú položku. Na prijatie všetkých uvedených opatrení by sa podľa Gašperanových slov mala nájsť suma presahujúca viac ako 230 miliónov eur.
 

Vyberte región